
Bardzo ciekawy i wyraźny trend na rynku żywności, który daje znać o sobie od dłuższego czasu, jest związany z ekologią. Polacy także cenią ekologiczne wyroby, szukają ich i coraz częściej znajdują.
Dynamicznie rozwija się sektor ekologicznego rolnictwa, który w polskich warunkach ma doskonałe warunki do wzrostu produkcji. Wciąż dysponujemy stosunkowo czystym środowiskiem naturalnym, mamy świetne, żyzne gleby, których zazdroszczą nam rolnicy z zachodniej Europy.
Mamy też konsumentów, którzy chętnie zapłacą ze ekologiczne warzywa czy owoce. Ta moda na ekologię zmienia również oblicze handlu w szeroko rozumianym sektorze spożywczym.
Powstaje coraz więcej sklepów wyspecjalizowanych w artykułach eko i BIO. Cieszą się one sporym zainteresowaniem, szczególnie w dużych miastach.
Nawet wśród rodziców dzieci daje się dostrzec zmianę nawyków. Chętnie kupują oni zdrowsze, ekologiczne słodycze – na przykład słodzone stewią lub ksylitolem.
Dzięki temu nawet dzieci stają się za sprawą dorosłych konsumentami wysokiej jakości produktów.