Zdrowsze zamienniki cukru

www.atelierpapillon.pl

Co zrobić, jeśli nie chcemy rezygnować ze słodkiego smaku, a równocześnie chcielibyśmy postawić granicę dla białego cukru? Istnieją alternatywy, którymi warto się zainteresować. Obecnie na rynku jest ich całkiem sporo. Najbardziej podstawowy zamiennik to cukier trzcinowy.

Zawiera pewną ilość melasy, która wpływa korzystnie na organizm. Ma nieco niższy indeks glikemiczny i nie jest tak kaloryczny jak cukier pozyskiwany z buraków. Jednak to w dalszym ciągu cukier.

Bardzo ciekawym zamiennikiem są poliole, czyli alkohole cukrowe. Obecnie w sprzedaży możemy spotkać trzy produkty tego rodzaju – maltitol, erytrytol oraz ksylitol. Wszystkie trzy to naturalne słodziki pochodzenia roślinnego, o wyraźnie niższym indeksie glikemicznym niż cukier i o zmniejszonej kaloryczności.

Z tej trójki największą popularnością cieszy się ksylitol wytwarzany na bazie brzozy. Bardzo ceniona przez konsumentów jest stewia, czyli słodzik na bazie glikozydów stewiolowych, również pochodzących z roślin. Jest on nie tylko słodki, ale też całkowicie pozbawiony kalorii.

www.nawoznadzialke.com.pl