Wspaniałe właściwości pomidorów

To jedno z warzyw, które w polskiej kuchni zajmuje miejsce szczególne. Pomidory są w Polsce powszechnie uprawiane i słyniemy na cały świat z tego, że są one doskonałej jakości. Pełne smaku i aromatu z powodzeniem konkurują z włoskimi okazami, a przecież dla Włochów jarzyna ta również jest szalenie ważna. Warto zjadać pomidory w różnych postaciach – zarówno jako świeży składnik sałatek, ale też w sosach czy zupach. Co ciekawe, to jeden z niewielu produktów rolnych, który wiele zyskuje po przetworzeniu.

Przeciery i pasty pomidorowe, passaty (czyli fabrycznie przetarte pomidory) no i oczywiście uwielbiany przez miliony keczup. To sztandarowe przetwory powstające na bazie tych pysznych warzyw. Pod wpływem obróbki termicznej oraz przetwarzania udaje się wydobyć z pomidorów jeszcze więcej likopenu, a także potasu oraz innych cennych składników. Dlatego keczup, który z reguły bardzo smakuje dzieciom, może być im podawany niemal bez ograniczeń. Warto się jednak upewnić, iż powstał z możliwie największej ilości pomidorów na 100 gram gotowego wyrobu.

www.luksjamed.pl