Tylko dla odważnych – kuchnia islandzka

www.hpbj-online.pl

Dla nas Europejczyków, prawdziwym zaskoczeniem kulinarnym może okazać się kuchnia Islandii.

Trzeba przyznać, że regionalne smaki tej krainy mają dosyć surowy charakter, a bywają nawet kontrowersyjne.

Ze względu na niezbyt łaskawy klimat, Islandczycy nie mają dużego pola do popisu pod względem własnej uprawy warzyw i owoców.

Ich kuchnia bazuje w głównej mierze na daniach mięsnych i rybnych.

Za to jakich! Pierwszym reprezentatywnym przykładem typowo islandzkiego dania jest sfermentowane mięso z rekina oraz kwaszone focze płetwy – czyli hákarl i selshreifar.

Islandczycy przyrządzają również takie interesujące, a może raczej nieco przerażające potrawy, jak gotowane głowy owiec lub baranów – svið! Jakby tego było mało, regionalnym przysmakiem jest także zaprawiony mąką i płatkami owsianymi pudding z owczej wątroby, znany jako lifrarpylsa.

Inne, mniej kontrowersyjne dania kuchni islandzkiej to na przykład ser o płynnej konsystencji, czyli skyr, a także chleb żytni o słodkawym posmaku – podobno prawdziwa uczta na amatorów pieczywa.