Pieczywo z pełnego ziarna

W codziennym żywieniu milionów ludzi na świecie pieczywo odgrywa jedną z najważniejszych ról. Na śniadanie zwykle zjadamy kanapki, a te nie mogą obejść się bez pieczywa.

Pojawia się jednak pytanie, który jego rodzaj jest dla nas najbardziej korzystny. Odpowiedź nie dla wszystkich jest oczywista, ponieważ oprócz argumentów naukowych i medycznych znaczenie dla konsumentów mają też preferencje smakowe.

Chleb i bułki z pełnoziarnistej mąki są zdecydowanie bardziej wartościowe. Dostarczają nam więcej energii, która jest uwalniana stopniowo.

Zdaniem wielu osób białe pieczywo z mąki pszennej jest jednym z najbardziej problematycznych elementów diety. Zjadając je fundujemy sobie spory zastrzyk cukrów prostych, które są bardzo szybko spalane i dają krótkotrwałe uczucie sytości.

Poza tym pieczywo białe niemalże nie zawiera innych cennych składników obecnych w mące z pełnego przemiału. Nie da się więc zaprzeczyć, że ciemne pieczywo jest zdecydowanie bardziej wartościowe i pożywne.

Szkopuł w tym, że nie wszystkim smakuje i być może to stanowi największy problem.

Mikserek.pl: wyposażenie gastronomii biznes.nokia6300.pl