Minusy żywności przetworzonej

To, co jemy powinno być jak najlepiej przyswajalne. Eksperci zalecają też, aby postać spożywanych produktów była możliwie zbliżona do ich postaci pierwotnej. Krótko mówiąc, im bardziej dany produkt jest przetworzony, tym gorzej. Procesy jakim jest poddawana taka żywność wiąże się między innymi ze „wzbogaceniem” jej o dodatki konserwujące, wzmacniacze smaku czy stabilizatory.

Każdy taki składnik sprawia, że produkt oddala się od swojej najkorzystniejszej i najlepiej przyswajanej postaci. Jakie płyną z tego wnioski? Podstawowy jest taki, że trzeba w miarę możliwości eliminować z diety produkty przetworzone. Ich obecność w codziennym żywieniu nie jest korzystna i może się przyczyniać do upowszechnienia zjawiska otyłości. Jej fala w Stanach Zjednoczonych czy Wielkiej Brytanii jest w dużej mierze spowodowana tym, że tamtejsi konsumenci zjadają dużą ilość gotowych dań.

Zawierają one sporą dawkę tłuszczy oraz są kaloryczne, w wyniku czego średnia waga mieszkańców w tych krajach systematycznie idzie w górę.