Food-pairing stał się modny

www.cech-optykow.pl

Ściśle związane z zagadnieniami degustacji i generalnie kuchni jest zjawisko food-pairingu, czyli łączenia potraw z napojami, a także łączenia określonych produktów ze sobą. Moda na takie mariaże przyszła do nas z Zachodu i spotkała się z ciepłym odbiorem tych osób, dla których jedzenie jest czymś więcej niż tylko zaspokajaniem głodu. Jeśli cenimy smaki, aromaty i wszelkie niuanse, które się z tym wiążą, to na pewno będziemy chcieli wchodzić na kolejne poziomy degustacyjnego wtajemniczenia. Jednym z tych poziomów jest właśnie łączenie smaków tak, aby skomponować idealną całość.

Sztuka food-pairingu rzadko kiedy może być nabyta ot tak, rzadko też wynika z naturalnego instynktu. Potrzeba pewnej wiedzy o smakach i aromatach, dzięki której będzie można odpowiednio miksować dania, produkty i napoje. W tym celu organizowane są prezentacje kulinarne połączone z warsztatami, których motywem przewodnim jest właśnie food-pairing. Tam można dowiedzieć się, jakie rzeczy najlepiej łączyć ze sobą i jak dobierać napoje do potraw.

Zakres wiedzy jest naprawdę szeroki, a informacje w tym zakresie są stale aktualizowane i z roku na rok coraz bogatsze w treści. Dlatego wygląda na to, że systematycznie będzie również przybywać osób, które zasilą tego rodzaju spotkania i będą chciały w swoich codziennych nawykach same akcentować znaczenie food-pairingu. Oczywiście nie trzeba robić tego na każdym kroku – przecież nie o to chodzi, aby parować produkty z napojami w czasie śniadania i przy każdym spożywanym posiłku. Ale już na przykład weekendowa kuchnia pod znakiem food-pairingu wydaje się czymś naprawdę atrakcyjnym.

http://ciechsol.com/ https://exeller.be/produkt/green-tea-95-50-ekstrakt-zielonej-herbaty/