Co należy spożywać przy nadczynności tarczycy?

Przy nadczynności tarczycy ważne jest uwzględnienie odpowiedniej diety, która będzie pomocna w leczeniu. W takim przypadku powinniśmy jeść około pięciu posiłków dziennie, które dostarczą organizmowi odpowiedniej dawki energii. Osoby cierpiące na nadczynność tarczycy muszą zwiększyć udział białka w diecie.

Istotne jest spożywanie produktów bogatych w białko, takich jak mleko i przetwory mleczne, drobiowe wędliny, chude mięso, jaja oraz chude ryby. Na listę zakazanych produktów powinna trafić kapusta, brukselka, rzodkiewka, kalarepa, brokuły oraz chrzan. Zawierają one substancje wolotwórcze, które są szkodliwe dla tarczycy.

Dieta przy nadczynności gruczołu tarczowego powinna być bogata w produkty zawierające witaminę A, C, B1, a także wapń. Najlepszym rozwiązaniem będzie przygotowywanie posiłków na parze, duszenie lub pieczenie w folii. Należy ograniczyć ilość tłuszczu i unikać smażonych i tłustych potraw.

Najzdrowsze będą lekkostrawne posiłki.

www.pozytywnyegoizm.pl