Co dobrego oferuje Chorwacja?

www.czarny-maciek.pl

Każdy kto miał okazję odwiedzić Chorwację wie jak bogatą, różnorodną kuchnia może się ona poszczycić. Warto wymienić kilka regionalnych specjalności Chorwatów.

W pierwszej kolejności można wymienić przekąskę, której receptura jest prawdziwą, pilnie strzeżoną tajemnicą chorwackich kucharzy. Wiadomo o niej jedynie tyle, że powstaje poprzez długotrwały proces wędzenia na zimno.

Mowa o suszonej szynce wieprzowej, znanej jako pršut. Chorwacja słynie również z serów owczych, podawanych głównie w formie przystawek przez daniem głównym lub wykorzystywanych jako nadzienie do mięs.

Kuchnia chorwacka obfituje również w dania rybne oraz zawierające owoce morza. Ryby przyrządza się najczęściej poprzez pieczenie na ruszcie, a także duszenie.

Bywają one jednak smażone na głębokim tłuszczu jak choćby dosyć popularne małe rybki, znane jako girice. Spośród owoców morza, najczęściej podaje się kalmary grillowane oraz grillowaną, bądź gotowaną langustę.

Ta ostatnia zaliczana jest jednak do dosyć drogich dań.

https://winayo.pl/sklep/produkt/san-marzano-itratturi-primitivo